Meg og Haruki Murakami

Ikke ble det sånn som jeg hadde trodd og håpet Haruki Murakami fikk ikke Nobelprisen i 2012. Sukk… Ok, jeg har ikke lest Mo Yan, årets vinner – men det er noe jeg med stor glede skal gjøre. Bare forklaringen hvorfor han fikk prisen er jo en liten novelle i seg selv: “Som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”. Lekker forklaring synes jeg!
Men, tilbake til Murakami. For 20 år siden var jeg medlem av De Norske Bokklubbene og leste veldig mye, omtrent hele tiden. En kveld ble det tidlig til sengs med dagens bok fra bokklubben, Dans Dans Dans(den første oversatt til norsk) av Murakami. Jeg husker at jeg begynte å lese ved halv-ti tiden og havnet i ekstase. Sånn cirka ved seks-tiden på morgonene var jeg ferdig – helt betatt av måten som han skrev. En utrolig spennende miks av krim/åndelighet/historie med skarpe personligheter, slik man kan se i den japanske tegneseriekulturen. Siden der og da har jeg vært en meget ivrig supporter av Murakami og fortale alle som har giddet å lytte at det er en fremtidig Nobelprisvinner!

Jeg mener det fortsatt, og kan godt bruke dagens forklaring fra Svenska Akademien – “Som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”. Er det noe han gjør i sitt forfatterskap så er det akkurat det!
Les og nyt en fremtidig Nobelprisvinner!