JA til verdenshavene!

//Leserinnlegg i Budstikka 28.januar i forbindelse med debatten rundt ”Røkktårnet” på Fornebu.

De Grønne inviterer Høyre i Bærum til å feste blikket på ballen: den fine ideen om et verdenshavsenter.
Si nei takk til Røkkes forsøk på lure sitt gigatårn med på kjøpet. Det store blå tårnet vil herje med Indre Oslofjords vakre landskap. Sånt bør ikke Bærum gjøre.

Hvorfor diskuterer og behandler ikke Høyre Det store blå som hva det faktisk er: Et enormt næringsbygg med kontorarbeidsplasser som Bærum allerede har for mye av?
Er den blå begeistringen like nesegrus hvis vi bare diskuterer et hotell med kontorer?
Hvorfor krever ikke Bærum kommune dialog med Røkke om hvordan verdenshavsenteret skal utformes?
Har Høyre ingen andre tanker om prosjektet enn å legge seg skinnflate for Røkkes påstand om at 200 meter tårn er eneste måte å lage et verdenshavsenter på?
Kan ikke Høyre i likhet med veldig mange bæringer tenke seg finere måter å lage et slikt senter?
Er ikke Høyre redde for å bli verdenshavsenterets dårligste venner ved å tviholde på et tårn som lett kan føre til at kommunevalget stanser hele prosjektet?

Det beste havmiljøets venner kan gjøre er å få senterplanene ned på jorda.
Røkke-tårnet er i ferd med å bli senterets farligste fiende. Slutt, før det er for sent, å ødelegge verdenshavsenterets omdømme ved å misbruke det som fikenblad for å banke igjennom et enormt kontorhotell i strid med vedtatte reguleringer på Fornebu.

Ha stor respekt for Kjell Inge Røkkes vilje til å bruke penger på havmiljøforskning! Men ha like stor respekt for Røkkes rulleblad som en av de råeste i norsk næringsliv, når han øyner gevinst.
Har Høyre glemt hvor trill rundt Røkke har lurt folk før? Arbeiderpartiet har tydeligvis kommet på det og har flagget motstand mot bygging av skyskraperen som de først omtalte med entusiasme.

Vi håper Ap har styrke til å stå fast på sin motstand mot tårnet.
Hvis Røkke får bygge tårn, får han også endre innholdet. Eller selge hele greia.
Det trengs bare litt skrinnere økonomi i Aker, før hele verdenshavprosjektet fordufter fra rådyre tårnkontorer.

Hva sitter Bærum igjen med da? Et Telenor Arena på høykant, i tiende potens.
Aker har allerede bygget to hovedkvarter på Fornebu. Det ene er solgt og fraflyttet, og foreslått omdisponert til boliger.
Ideen om et verdenshavsenter er flott. Nettopp derfor har den godt av kritisk vurdering.
Skal man bygge et internasjonalt kompetansesenter er mange ting viktigere enn tårnkontorer.

Norge har allerede fagmiljøer i verdensklasse for hav og miljø, i Bergen, Tromsø og andre steder. Slike miljøer samarbeider sikkert gjerne med et ambisiøst og pengesterkt Fornebu-senter.

Men de vil raskt spørre hva et kontorbygg på Fornebu kan gjøre for havforskningen som ikke kunne vært gjort mer effektivt i Havforskningsinstituttet eller på Marineholmen i Bergen, eller ved Framsenteret i Tromsø.
Enda større havforskningsmiljøer utenfor Norge vil stille samme spørsmål.
Røkkes verdenshavsenter kan bli et spennende faglig knutepunkt som tilbyr finansiering, databaser, samarbeid og prosjekter til internasjonale forskere.
Senteret skal ikke minst få det Røkke kaller verdens største og mest moderne havforskningsskip Rev. En veldig spennende arbeidsplattform til havs.
Men når Rev skal koble seg på forskningsmiljøer, laboratorier og forsøksfasiliteter må den uansett dra helt andre steder enn til Fornebubukta.
Det kommer ikke til å lukte hverken hav eller fisk i Røkkes tårn.

De Grønne ber alle Bærums-partier samarbeide om å gjøre verdenshavsenteret til virkelighet. Det er en krevende jobb. Skal vi greie jobben må vi slutte å la oss distrahere av et på alle måter malplassert og blått tårn.