Hvorfor TV overlever – en stund til

HVORFOR TV OVERLEVER – EN STUND TIL

I den senere tid, igjen bør kanskje nevnes, har diskusjoner omkring hvordan TV som medie kommer til å utvikles, og ikke minst, hvordan Google med sin tjeneste Google TV kommer til å påvirke vår holdning til dette.

Sigurd Vik, glitrende fagmann hos Red Media, blogget om dette for noen uker siden. Hans konklusjon er dette kommer å skape et paradigmeskifte, også her i Norge.

Denne tanken deler jeg ikke, jeg tror at TV kommer å bestå i sin nåværende form, i hvert fall de kommende 20-30 årene!

Hvorfor?
Jeg tror svaret er todelt; for det første så er TV i dag en sosial ting for oss og den tradisjonelle familien (og her mener jeg både den ‘vanlige’ kjernefamilien og den ‘sosiale’ kjernefamilien). Uansett hva man mener om kvaliteten på programmene så er det en grunn til å sitte hjemme med sine nære og kjære og se, f.eks. Gullrekka på fredagskveldene. Alle finner noe å se på sammen, noe man kan samles omkring og prate, spise potetgull, kommentere hva som er blitt gjort, sunget, sagt osv. Jeg tror at dette stikker så dypt i oss at dette sosiale samværet er noe som vi verdsetter så pass høyt at vi kommer å fortsette med det i overskuelig fremtid. Av samme anledning er det morsomt at man samler guttegjengen, går på en sportsbar – ser på store fotballkamper, Melodi Grand Prix osv, vi ønsker å være sammen og dele en felles erfaring, og foreløpig er det kun det store TV-formatet det som klarer det mener jeg.

Den andre anledningen, fra et kommersiellt ståsted, er rett og slett at det handler om penger. I en artikkel i Wall Street Journal beskriver man forretningsmodellen og hvorfor de store TV selskapene nekter Google TV.
I en glitrende analyse i AdAgeblir det veldig tydelig hvorfor, og jeg skal gjøre en rask oppsummering:

TV selskapene blokkerer ikke Google TV bare for at det er Google. De hindrer Google TV fordi at de viser et web-TV program, med web TV økonomi, på TV, noe som totalt skulle fjerne all form av inntekter for TV selskapene! Derfor blir svaret nokså enkelt; annonseinntekter! De får ikke tilstrekkelig mye inntjening fra nett. Vise vanlige TV-programmer via nett betyr at man erstatter store inntekter i de tradisjonelle TV-kanalene mot lite inntekter på nett-TV, og hvem vil gjøre det?
Ettersom vi som ser TV på nett gjerne hopper over annonseringen hvis vi har mulighet, hvem skal da betale det som det produseres? Derfor tror jeg at det det økonomiske regnestykket er så pass enkelt at dette er en meget sterk grunn til at Google TV, eller Apples TV-tanker, ikke kommer til å forandre måten som vi ser TV på i overskuelig fremtid.
Men igjen, hovedanledningen til hvorfor TV kommer til å overleve neste generasjon er at det er verdens største sosiale nettverk, hvor vi kan se/diskutere/le/reflektere/irriteres i en setting som ikke web TV kan tilby oss.

Trackbacks