Tine nekter barna melk!

Hvis jeg skal holde diskusjon om mat på skolen utenom dette, hvor jeg selvsagt mener at mat bør inngå i den offentlige oppgaven, så havnet jeg og vi et dilemma her forleden. Vi bor i Bærum og ved oppstart blir vi tilbudt melk til barna i første trinn.
Valgene vi får er Tine Lettmelk og Sjokomelk for de som har laktose intoleranse. Datteren tilhører den sistnevnte gruppen, laktoseintolerant.

Derfor reagerer jeg sterkt og spør selvsagt både skolen og FAU hvordan valgene er tatt, vanlig melk eller sjokomelk. Jeg kaster meg over nettet for å finne ut hva som er sagt om dette, rent allment, og det viser seg temmelig raskt på de 115 000 resultatene på sjokomelk i Google-søket, at sjokomelk handler om restitusjon etter trening! Det eneste som på første siden av søket sier noe annerledes er Helsedirektoratet som i februar i år 2010 uttaler “– Vi anbefaler hvit melk slik at barn og unge ikke etablerer en uvane med at mat og drikke skal smake søtt, sier konstituert avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

Så hvorfor bestiller da Bærum Kommune med godkjenning fra FAU sjokomelk til de barna som har laktoseintoleranse??

Svaret: noe så enkelt som at Tine levererer ikke Laktoseredusert vanlig melk til skolene!! Hva slags praksis er dette? Fullstendig bak mål!

Ved siden av at jeg mener at forretningsmodellen ikke henger på greip, så skaper Tine med sin praksis et behov blant barn for søte drikker, sjokomelken inneholder dobbelt så mye karbohydrater som vanlig melk, og vi drikker vel nok brus i dette landet som det er. Hvordan skal lærere og personalet ved skolene kunne stå og predikere kosthold og sunn mat når den aller største leverandøren av meieriprodukter har en slik policy?

Og, ved siden av dette, jeg kan jo nesten tenke meg diskusjonene på skolen/SFO når noen av barna drikker sjokomelk og andre ikke får lov…
Nei, dette er bare helt på trynet Tine! Se umiddelbart til å begynn levere vanlig laktoseredusert melk til de barna som har behov for det!

Trackbacks