Ski VM tjener penger

Den meget dyktige og tenkende Martin Bekkelund skriver idag på sin blogg at vi nå skal utsettes for skirøveri, at Ski VM er nok et arrangement som sprekker og skattebetalere sitter igjen med regningen.

Jeg ser hvor Bekkelund vil og kan sympatisere med tankene, men jeg mener at han tar feil på to punkter. Han begynner med å sitere Steinar Juel fra Nordea (den 10. februar) – og ja, han tar noen skrekkelige eksempler på hvor det har gått skikkelig dundas i forhold til budsjett. Men det Juel, og implisitt Bekkelund glatt hopper over, er de mange eksemplene på hvor store internasjonale arrangement har gitt eventyrlige overskudd – fotball VM i SørAfrika, Ryder Cup på Irland, sommer OL i Atlanta og ikke minst, Ski VM i Trondheim 1997.


For det andre så peker han på at Ski VM allerede har bommet med 3-4 ganger’n. Jeg skjønner ikke helt hva det er som har gått feil, ikke noe tall eller linker å vise til. Er det byggingen av Holmenkollbakken som sprakk noe veldig, er det den som siktes til? Det tok byråden sin hatt og gikk, altså ble holdt ansvarlig for en katastrofal økonomisk styring.

En investering i et Ski VM er et nasjonalt statsanliggende, en investering i dette er på samme måte som byggingen av den nye Operaen. Som kulturnasjon må vil, til tider, påta oss slike investeringer – og jeg tror når vi regner sammen alt i mars – da kommer alle inntekter fra overnatting, spising, kjøp av varer og tjenester, TV-rettigheter osv osv godt å vel dekke de overskridelser som kortsiktig er der nå!

Hadde det isteden handlet om alle de penger som lokale kommuner øser ut til fotballag, ja, da kunne jeg hadde større sympati, men her mener jeg det er skikkelig skivebom!