Sunn skolemat

// Kommentar i Budstikka 17.mars – KrF prøver seg…. //

Det er ikke noe tvil om at en god skolehverdag avhenger av et frisk og klokt hode. Miljøpartiet De Grønne har de siste fire årene programfestet satsing på mat i skolen som et ledd i dette, og ønsker på sikt innføre et gratis skolemåltid.

Derfor er vi veldig glad for at KrF ved Astrid-Therese Theisen og Lars Salvesen deler MDG sine holdninger om sunn mat. Som Theisen og Salvesen skriver i sitt debattinnlegg den 2.mars har Akershus fylkesting vedtatt revideringer for å forbedre tilbudet i skolekantinene.

ChiliForslagene om vegetariske alternativ i skolenes kantiner kom fra Miljøpartiet De Grønne. Forslaget at tilbudet skal være tilpasset matintolerante kom fra Miljøpartiet De Grønne. Det er vi veldig glad for at fylkestinget og KrF støttet.

Den siste folkehelserapporten forteller at en av fire ungdommer på videregående skoler er overvektig. Det mest effektive man kan gjøre for å få bedre vaner er å fjerne hverdagskosen. Tilgjengeligheten av kakestykker, søte bakevarer og søte drikker er stor, og det er nærmest helt naturlig for enkelte å velge dette. Fjerner man dette, da er mye gjort. I tillegg tar du kosen tilbake, fordi det er ikke lenger kos når man får noe hele tiden.

Men at det skal være naturlig å fortsette selge usunne produkter i skolekantinene med høyt innhold av sukker og fett, som eks. brus og sjokolade, det er veldig langt unna målsettingen om et sunt og variert kosthold. Dette er både forskning og MDG helt enig om.

I MDG hadde vi ønsket at KrF stemt for MDG forslagene om det sunne og varierte kostholdet. Men at man stemmer for at skolene skal selge produkter i skolekantinene som er direkte usunne, det viser dessverre at det er langt mellom ord og handling.