Syv Sosiale Media Marketing Trender

Nå (eller har egentlig vært hele tiden) mye diskusjoner hvordan sosiale medier påvirker den tradisjonelle markedsføringen. Her kommer syv trender som jeg mener påvirker bedrifter:

1. Brukerne Er De Som Har Kontrollen.
Fler og fler markedsførere skjønner idag at være sosial i denne settingen handler veldig mye om akkurat det, å være sosial. Sammen skaper vi brukere innhold relatert til merkevaren, og dessverre er det mange bedrifter som ikke skjønner dette. Se på hva andre gjør, Idar Vollvik og Ludo er en godt eksempel de siste dagene på hvordan man bruker sosiale medier som kanal for markedsføring. Lær og tilpass til din egen organisasjon.

2. Sosiale Medier Er Ikke Gratis PR
‘If you pay peanuts you get monkeys’. Dette er virkelig sant innen sosiale medier. Vi ser mer og mer at store selskaper med merkevarer ansetter ansvarlige for sosiale medier; mennesker som ikke bare oppretter en Facebook side og siden venter på å se resultatene (svaret er: resultatene finnes ingen steder), men også skape nyheter vedrørende merkevaren, se til at det blir interessant å følge merkevaren og svare på spørsmål og kommentarer.

3. Sosiale Spill
Irriterer alle disse FarmVille meldingene i Facebook deg? Over 23 millioner mennesker er tilhengere av dette sosiale Facebook spill. Enkle spill som du kan kjøre sammen med de som er dine venner på de sosiale nettverkene. Akkurat nå kjøper folk sauer og kyllinger, men snart kommer andre produkter å selges via denne kanalen.

4. ROI Målinger
Måling av dine on-line aktiviteter (off-line) kommer til å øke dramatisk. Som markedsfører ser du selvsagt mulighetene (ofte sammen med eksterne konsulenter) med markedsføring i de sosial media kanalene. Det eneste du trenger er aksept fra management og penger til å kunne gjennomføre. For å kunne gjøre dette må du kunne bevise at inntektene blir større enn investeringen. Derfor; måling kommer å spille enn alt større rolle i tiden fremover.

5. Integrasjon og Deling
Velding mange selskaper (og deres merkevarenavn) ber sine brukere om å bli en fan på Facebook og/eller følge merkevaren på Twitter. Det er en god start, men du skal ikke stoppe der. Begynn å se på hvordan du kan integrere disse på ditt vanlige nettsted. Har du videos? Plass for det? Hent fra YouTube. Hvis du får tilhengere, se til å gi de en merverdi, slik at de inviterer sine venner på Facebook. Spread the word!

6. Mobil & Lokasjonbasert Innhold
Dessverre ser vi mange selskaper og offentlige organisasjoner som stopper tilgangen ford at en IT-sjef eller en annen sjef fordi de er redd for virus eller bruken av tid. Samtidig har fler og fler mennesker smartphones. Idag vokser mobilbruken av sosiale nettverk dramatisk. Integrasjonen av sosiale nettverk med funksjonaliteten i smartphones gjør det enklere for deg som markedsfører å nyttegjøre deg verdien av lokasjonsbaserte nettverk (eks Foursquare og Gowalla), og derigjennom skape lojalitet ved å tilby tjenester og produkter på rett sted til riktig tidspunkt.

7. Sosial Handel
Når nå fler selskaper skjønner at de målgruppene som de har har en ’tilhørighet’ er neste steg å legge til en handelsløsning på de sosiale nettverkene. Her i Norge er det vel Netcom som har kommet lengst med dette, og i utlandet er jeg meget begeistret for Dell og deres Swarm service.

Gjennom å hele tide utvikle, tenke nytt og kreativt på hvordan man kan engasjere sine brukere fra et markedsføringsperspektiv – så kommer bare fler og fler ‘trender ’ til å bli synlig. Hvilke muligheter ser du i den nærmeste fremtiden?