Social Media World Forum: ”Det er hvem du kjenner som betyr noe”

Bra oppsummering fra Magnus Høij og Krister Bjørkman fra Internetworld vedrørende Social Media World Forum. Markedsførere fra hele verden var samlet med et felles mål; ha en idé omkring hvordan de skal kommunisere med sin/e målgruppe/r når målgruppen/e velger sosiale medier foran annen tradisjonell media.

Internetworld hade möjlighet att ha ett par ögon och öron på konferensen Social Media World Forum via Kristofer Björkman, till vardags på Newsdesk. Här är en av hans rapporter.

Nyligen samlades marknadskommunikatörer från hela världen på Social Media World Forum i London med ett gemensamt syfte; att få en idé om hur de ska kommunicera med sin målgrupp när målgruppen nu väljer social media framför annan, traditionell media.

Bakgrunden är alltför välkänd. Ingen kommunikatör kan längre kan blunda för att såväl media som webben i sin helhet blivit social. Målgrupp får sin information, inspiration och kunskap från sin sociala kontext. Få av kommunikatörerna saknar fortfarande en vettig strategi för detta.

– Aldrig någonsin har marknadsförare stått inför en större utmaning än idag, i och med webbens socialisering, sade Ian Johnson, Managing Director för Six Degrees, i sitt välkomsttal.

På plats fanns ett antal aktörer, bland annat Kevin Eyres från Linkedin, som också inledningstalade på konferensen.

– Det är inte vad du vet och vill säga som betyder något, utan vem du känner och vad de vill höra, säger Kevin Eyres, chef för Linkedin Europa.

Enligt honom vilar sig den globala webbekonomin mot tre viktiga fundament just nu:

1) Människors identitet – vilka de är
2) Tillit – vilka de litar på.
3) Samarbete – hur människor interagerar och samarbetar med dem de litar på.

Den sammantagna bilden av dessa tre element bildar utgångspunkten för den sociala webben och dess utveckling.

Trevor Johnson, strategi- och planeringschef på Facebook, fyllde i resonemanget genom att beskriva Facebooks existensberättigande:
– Vårt huvudsakliga fokus på Facebook är att organisera den sociala kontexten, säger han.

Om kommunikatörer på företag ska få ut något av denna kontext så måste de själva socialisera sig med den.
– Webben har blivit social. Och den sociala rörelsen har förändrat allting. Och om du vill kan du också bli social men då måste du engagera dig, uppmanar Trevor Johnson alla kommunikatörer i publiken.

Dock skilde sig Trevors Johsons och Facebooks tre sociala fundament något från Linkedins.

I Facebooks fall handlade det om dessa tre komponenter:

1) Människors identitet och deras sociala profil.
2) Utbytet av information mellan människor, med utgångspunkt från deras sociala kontext.
3) Den tekniska plattformen som möjliggör kommunikationen och utbytet ifråga.

Facebook har skött sina kort så väl att plattformen idag har över 400 miljoner användare (100 miljoner på mobiler) som delar med sig av något innehåll fem miljarder gånger varje dag, varav två miljarder chatt-meddelanden, och 60 miljoner status-uppdateringar. Detta ägnar sig användarna sex miljarder minuter åt varje dag. Det har i sin tur fått olika tredjepartleverantörer att utveckla applikationer för Facebook-plattformen, vilket gjort tjänsten ännu populärare. Tills dags dato finns det fler än 250.000 applikationer för Facebook.

När nyheten om att Facebook.com passerat Google.com i antal besök i USA, spred sig under konferensens första dag, blev hysterin kring företaget närmast total. Utan att överdriva så nämndes Facebook i samtliga diskussioner som rörde tänkbara marknadskommunikativa strategier och aktiviteter.

Trevor Johsons på Facebook tog tillfället i akt att i princip dödförklara traditionella webbannonser, som han menade står sig slätt i jämförelse med den mer organiska dialogen. Han bedyrade att annonser med en social prägel ökar värdet på mediet och att detta ökar målgruppens värdering av varumärket med 68 % och dess handlingar med 25 %.

Trevor Johnson berättade att visningar som resultat av ett egenhändigt publicerat material ger 4,5 gånger mer handling än visningar av köpt plats. Det ska jämföras med visningar som resultat av redaktionellt publicerat material som ger 6,9 gånger mer handling.

En som inte bara kritiserade den traditionella annonsen utan hela den traditionella köpprocessen, var Freddie Laker, chef för digitala strategier på Sapientnitro. Den processen kallar han “den en gång så kända konsumentresan: väl koreograferad, med få kontaktytor, linjär, beroende av fysisk butik och annonsinspirerad.”

Den resan börjar vanligtvis med att konsumenten ser en annons, går till butiken, jämför möjligheter, väljer den bästa, köper den, och senare skapar en mer eller mindre nära och god relation med varumärket ifråga.

– Men inte längre, konstaterar Freddie Laker.
– Dagens konsumentresa börjar egentligen ingenstans utan är frukten av en mosaikplatta av kontaktytor och intryck på webben. Och är i alla högsta grad icke-linjär.

Trevor Johnson tipsade alla marknadskommunikatörer i publiken om fyra enkla steg till att lyckas på den sociala webben:

1) Bli social. Utgå ifrån och utnyttja webbens sociala tjänster och plattformar, samt din och dina kunders sociala kontext

2) Krångla inte till det, börja enkelt, kom igång och ändra under resans gång.

3) Tänk inte bara i kampanjer, skapa istället en kalender för kontinuerlig konversation.

4) Tänk annorlunda, utnyttja nya möjligheter och experimentera.